Podstawowe informacje na temat żywności ekologicznej

Czy kupując w sklepie produkt, który w swojej nazwie zawiera wyraz „ekologiczny”, możesz mieć absolutną pewność, że rzeczywiście został on wyprodukowany bez użycia chemicznych substancji, takich jak pestycydy czy konserwanty? Otóż tak. Polskie prawo jasno mówi o tym, że tylko ta żywność, której uda się uzyskać właściwe certyfikaty pochodzenia ekologicznego, może zostać nazwana żywnością ekologiczną. Mimo wszystko producenci starają się mydlić oczy swoim klientom. Niektóre produkty udają eko, mimo iż są wytwarzane zwykłymi metodami. Jak więc nie dać się tutaj oszukać? Jak sprawdzić, czy jedzenie rzeczywiście jest ekologiczne i kiedy można je za takie uznać?

Co nazywamy ekologiczną żywnością?

Żywnością ekologiczną nazywa się tą żywność, która jest uprawiana w odpowiedni sposób. W gospodarstwach ekologicznych nie używa się w ogóle pestycydów czy sztucznych nawozów. Nawozy stosowane w uprawach są naturalne. Nie ma w nich nawet grama szkodliwych i sztucznych substancji. W przypadku hodowli zwierząt rezygnuje się natomiast ze stosowania hormonów. A niestety takie zwykłe sklepowe mięso często je zawiera, przez co staje się wyjątkowo szkodliwe dla człowieka, który kiepsko radzi sobie z trawieniem hormonów. Dobrą żywność ekologiczną i przede wszystkim w pełni naturalną produkuje rolnik z okolic Jaworzna. Więcej o rolniku produkującym eko żywność, jego metodach i zamiłowaniu do tego znajdziemy na stronie https://www.jaworznoinfo.pl.

Skład ekologicznego jedzenia

Jedzenie ekologiczne nie będzie też zawierać innych sztucznych i chemicznych dodatków, takich jak przede wszystkim substancje konserwujące i barwniki. Zanim jednak zaopatrzysz się w wartościowe produkty w sklepie, koniecznie upewnij się, że kupujesz to, co rzeczywiście chcesz kupić. Produkt ekologiczny powinien być oznaczony odpowiednim dla niego certyfikatem. Znajdziesz go zwykle na widocznej części jego opakowania. Jeżeli certyfikatu nie ma, oznacza to, że żywność wcale nie jest ekologiczna, a producent próbuje tylko nabić cię w butelkę.

Producenci celowo nazywają też swoje wyroby w taki sposób, abyś uznał je za jedzenie ekologiczne. Uważaj więc na hasła w stylu „slow food” czy „zdrowa żywność”. Nawet jeśli występują one na produkcie, nie oznacza to, że produkt jest ekologiczny.